Rolul gradinitei in dezvoltarea copilului

Primul mediu in care un copil se dezvolta este familia.In prima perioada a vietii,lumea unui copil se restrange la casa si interactiunea este cea cu membri familiei.Odata cu varsta,copilul se eschide social catre un nou mediu,cel al scolii,care poate incepe cu gradinita sau cu clasa 0.
Cu cat un copil invata mai repede sa socializeze si sa respecte regulile unei convietuiri armonioase intr-un grup social,cu atat va fi mai usor,si pentru el,si pentru ceilalti,atunci cand va fi adult.
Gradinita este ideala pentru realizarea unor schimbari la nivel de interactiune de grup.
Odata ajuns in gradinita,copilul invata surprizele realitatilor sociale,invata sa asculte si sa se faca ascultat de un alt copil.Aceasta comunicare ii face altruisti si deschisi catre ceilalti intr-un mod semnificativ imbunatatit,fata de un copil care este crescut fara a interactiona cu cei de varsta lui si obijnuit sa obtina lucrurile de care are nevoie de la adulti din preajma.
Gradinita introduce copilul intr-o colectivitate care incepe prin a fi un grup neorganizat si are menirea de a contribui la dezvoltarea lui psihica si mai ales la dezvoltarea identitatii si a identificarii cu modele sociale mai complexe.Deoarece in gradinita exista tutele educatoarei si a grupului de educatoare si un regim de viata si de instruire ce se adreseaza tuturor la fel,deci egal,sistemul de adaptare a copilului la viata de gradinita trebuie sa se modifice,fapt ce depinde mult si de tactul pedagocic al educatoarei.
La varsta prescolaritatii,pe primul plan se situiaza interesul cognitiv,dorinta copilului da a cunoaste tot ce-l inconjoara, de a afla cat mai multe despre viata,despre mediul inconjurator,despre ceea ce se petrece sub ochii lui.
Relatia educatoare-parinti are rol important in cresterea calitatii moral civice a copiilor prescolari.
In concluzie se poate afirma ca toate activitatile pe care le realizam,urmarim s-l facem pe copil sa deosebeasca binele de rau,sa stie ce se cuvine si ce nu se cuvinesa faca,sa fie toleranti atat cu ei cat si cu cei din jur.