Dezvoltarea competențelor sociale la copii
Competențele sociale, sunt abilitățile copiilor de a forma relații sociale funcționale cu adulții sau cu egalii.
Competenta sociala este atinsa atunci cand copilul manifesta mai multe abilitati:
• Abilitatea de a interactiona cu ceilalti copii prin jocuri adecvate varstei.
La 3-4 ani copiii dezvolta „jocul simbolic”. La acesta varsta in general jocul este izolat ( cand copilul are mai multe roluri) sau paralel (canddoi sau mai multi copii, desi se joaca unul langa altul fiecare are jocul lui). L a5-6 ani apare jocul de cooperare si jocul cu reguli.
• Abilitatea de a initia interactiuni cu alti copii.
La 3-4 ani, copiii initiaza mai degarba interactiuni nonverbale. La 4-5 ani comportamentele nonverbale sunt insotite de dialog.
• Abilitatea de a impartii obiecte/jucarii.
Impartirea jucariilor facilitaeaza integrarea copiilor in crup si sta la baza formarii prieteniilor. Ea apare sub indrumarea adultilor si dupa experimentrea consecintelor pozitive ale acestui comportament. Apare la 3-4 ani cu ajutorul adultului, iar la 5 ani ar trebui sa fie prezenta.
• Abilitatea de a cere si oferii ajutor.
Apare atunci cand copilul intelege ca nu poate sa rezolve o anumita situatie. Oferirea ajutorului sta la baza relatiilor de prietenie. In jurul varstei de 3 ani copiii solicita mai mult ajutorul adultior, pentru ca in jurul varstei de 5-6 ani sa fie cei care sunt bucurosi sa il ofere.
• Abilitatea de a isi astepta randul.
Acesta capacitate dezvolta capacitatea copiilor de autoreglare emotionala, si de rezolvare de probleme. Apare ca rezultat al invatarii, cu sprijin din partea adultului. Apare dupa 4 ani.
• Abilitatea de a se adresa politicos.
Abilitatea de adresare politicoasa, este un mod de initiere a relatiei si de pastrare a acesteia. Copii politicosi sunt mai placuti, de catre alti copii. Folosirea cuvintelor „te rog” si „multumesc” apare in general dupa 5 ani.
• Abilitatea de rezolvare a conflictelor prin startegii adecvate varstei.
Conflictele sunt fenomene obisnuite in relatiile dintre oameni. Copii invata cu timpul modalitati constructive de rezolvare a problemelor, prin joc, cu ajutorul adultilor. La 3 ani, copii nu stiu sa rezolve un conflict decat prin agresivitate, la 4 ani prin amenintarea ca nu vor mai fi prieteni. Ei solicita de obicei ajutorul adultilor, pentru a face dreptate. La varsta de 5-7 ani copiii ar trebui sa stie sa negocieze si sa faca compromisuri.
• Abilitatea de a respecta regului.
Respectarea regulilor este foarte importanta in interactiunea sociala. Copii nu urmeaza regulile in mod natural, ele trebuie stabilite, si explicate.Respectarea regulilor la copii mici depinde de frecvanta cu care se aminteste regula si de persistenta ei.
La varsta de 3-4 ani copiii in general respecta 2-3 reguli de acasa si 2-3 reguli de la gradinita.
La 5-7 ani copiii pot respecta 4-5 reguli ce tin de context, iar dupa 6-7 ani, ei incep sa ceara explicatii in legatura cu regulile.
• Abilitatea de a tolera situatiile care provoaca frustrare.
Toleranta la frustrare este consecinta dezvoltarii abiliatilor de autoreglare emotionala. Toleranta la frustrare echivaleaza cu gasirea unor solutii adecvate la conflicate. Toleranta la frustrare apare in jurul varstei de 3-4 ani cu ajutorul adultului, si incepand cu varsta de 5 ani, cu sprijuin din ce in ce mai redus din partea acestuia.